LA RESPIRACIÓ

La respiració és un procés mitjançant el qual obtenim oxigen i expulsem diòxid de carboni.

La inspiració:

L’aire entra per les fosses nasals.
Els pulmons s’expandeixen.
El diafragma es contrau i baixa.
L’aire arriba als alvèols i dels alvèols a la sang.

L’expiració

S’expulsa diòxid de carboni.
Es redueix el volum dels pulmons.
El diafragma es relaxa i puja.

Alejandra Daniela Tofan


L’APARELL DIGESTIU

FUNCIÓ

L’aparell digestiu té com a funció transformar els aliments en substàncies nutritives simples per a que el nostre organisme puga assimilar-les per tot el cos. Aquesta transformació s’anomena digestió.

PARTS

Boca. És l’entrada del tub digestiu. Ací trobem les dents: els incisius i els ullals tallen els aliments, els molars els trituren. La llengua és un  múscul que mou l’aliment i el barreja amb la saliva.

Faringe. Comunica la boca amb l’esòfag.

L’esòfag. És un tub de parets musculoses que condueix l’aliment a l’estómac.

L’estómac. És un eixamplament del tub digestiu. Hi té lloc la part principal de la digestió.

El fetge. Produeix la bilis, un suc digestiu que s’aboca a l’intestí prim.

Pàncrees. Produeix el suc pancreàtic, un suc digestiu que també s’aboca a l’intestí prim.

L’intestí prim. Té huit metres de llarg. Ací les substàncies digerides passen a la  sang.

L’intestí gros. Fa un metre de llarg. Comunica amb l’exterior per l’anus.

 

Oscar Jiménez Hernández

 


EL CANVI CLIMÀTIC

Els alumnes del tercer cicle estem molt preocupats pel canvi climàtic. S’estima que en 2050, els Pols s’hauran descongelat i quasi tot el Planeta es trobarà inundat d’aigua. Per aquesta raó, nosaltres hem posat un contenidor de piles per a no tirar-les al riu o a terra. Per a que no contaminen, els xiquets de tercer cicle hem fet un esforç per a no eixir tant en el cotxe (per a no emetre CO2). Si col·laboreu tots els xiquets de Castelló, el Planeta es trobarà més net.

Junts si podem!!

Víctor Viñeta Valdelvira

 

 

EL  COR  DEL  BISBE

El diumenge 20 de desembre , alguns alumnes de 5é i 6é del col·legi Bisbe Climent van actuar juntament amb altres escoles de Castelló a l'auditori amb una finalitat , contribuir amb la ONG (Escoles solidàries) .  

Totes les escoles van fer un gran espectacle , en el qual destaquem el de l'escola Bisbe Climent que va interpretar una cançó inventada pel professor José Manuel Boix  <<NADAL MOLA>>. Va ser molt bonic , contribuïen: xilofons , baixos , flautes , maraques , un  güiro , tambors , un piano , percussió corporal i dos meravellosos ballarins .

Després de sorprendre a la gent van cantar una nadala molt bonica <<Jingle Bells>> .

Al final quan tots els col·legis van acabar ens vam reunir per a finalitzar el concert interpretant tots junts la cançó <<NAVIDAD>>.

Marta Macías Dols

 

 

LA PAU

La pau és un sentiment que no es pot comprar ni vendre. S'aconsegueix lluitant per ella des del fons del nostre cor. La pau no és només compartir una cosa, és esforçar-nos per aconseguir coses bones per als altres .Tots nosaltres podem descobrir el que és la pau si ens esforcem.

Fa molt de temps va haver una persona que es deia Mahatma Gandhi que va lluitar per aconseguir la pau, va lluitar sense guerra i ho va aconseguir.

Aquesta persona l’apreciava tot el món, perquè tot el que feia eren coses bones per les persones que ho necessitaven, abans que per a ell.

El que feia Mahatma Gandhi era que quan hi havia una guerra no menjava i com totes les persones l'estimaven molt paraven el conflicte bèl·lic.

Nosaltres també podem fer coses bones per les altres persones com per exemple coses tan simples com pensar en els altres a l'hora de  comprar-nos alguna cosa sense necessitat, perquè algunes persones no tenen ni per a menjar.

Que visca la pau en el món!

Victoria Achiroae